● Več podrobnostih o certifikatu lahko preberite na spletni strani podjetja FiskalPhone, kjer zbiramo informacije v zvezi z davčnimi blagajnami.


POOBLASTILO - Obrazec za dodelitev in preklic zunanjih pooblastil v sistemu eDavki najdete na tej povezavi.


Kako do namenskega digitalnega potrdila?


Kako do namenskega digitalnega potrdila/ certifikata - video.


● Ko prek portala eDavki dobite dokument za prevzem potrdila, pojdite na povezavo: https://taxca.gov.si/DPR-PKI-Enroll/enrollp12_step1.jsp


Tu vpišite Referenčno številko in Geslo za prevzem in nastavitev. Priporočamo, da to operacijo izvedete na računalniku in *.p12 datoteko (certifikat, digitalno potrdilo) varno arhivirate na več mest. Najbolje, da od tam certifikat skopirate tudi na svoj Gmail račun (poimenovan je lahko Oblak, Google oblak, Google drive), iz katerega lahko kasneje v pri namestitvi enostavno dostopate do cetifikata.1. POZOR!! - preden karkoli začnete, poskrbite, da imate:

  • certifikat / namensko digitalno potrdilo (*.p12 datoteka)
  • Geslo za prevzem in namestitev certifikata, ki ste ga prejeli od FURSA

 

  • Številko katastrske občine
  • Številko stavbe
  • Številko dela stavbe.

Če delate na terenu ali imate stojnico, teh treh katastrskih podatkov ne potrebujete. Podatki so nujni, če račune izdajate na isti lokaciji.


 Primer, ko ne potrebujete katastrskih številk in izdajate račune v premičnem poslovnem prostoru.


V aplikaciji v meni vstopamo na različnih napravah različno, v našem primeru kliknemo 3 navpične pikice v zgornjem desnem delu ekrana. Nekateri telefoni imajo tipko za dostop do menija na spodnjem delu. Za vnos certifikata, ki ga potrebujemo za delovanje davčne blagajne,  izberemo možnost Fiskalizacija.Izberemo fiskalizacijo in sledimo postopku. V našem primeru smo certifikat (10031570-1.p12) namestili iz Google Drive / oblaka. Za Oznako elektronske naprave smo izbrali (če je to naša prva/edina blagajna), za številko začetnega računa 500, za Oznako poslovnega prostora pa smo vpisali ime PoslovniProstor.Ko vas program vpraša za geslo, vnesite geslo, ki ste ga dobili za prevzem certifikata in ima oznako Geslo za prevzem in namestitev. Geslo je enako kot za prevzem.

Po novem je treba prijaviti tudi lokacijo opravljanja dejavnosti. Vpis delovnega časa ni obvezen. Pritisnite Naprej.V zadnjem koraku potrdite visane podatke s pritiskom na Končano.V Nastavitvah je sedaj opcija Fiskalizacija obkljukana. Na nekaterih napravah se kljukica ne izriše in je treba le zapreti in odpreti aplikacijo.


● Primer računa s podatki, ki so jih vpisali in kopije istega računa (Kopija 5).
● Račun mora poleg oznak: EOR (Enkratno identifikacijsko Oznako Računa)  in ZOI (Zaščitno Oznako Izdajatelja računa) vsebovati še njeno QR kodo (v našem primeru). Namesto QR kode se lahko uporabijo tudi koda PDF 417 ali več črtnih kod tipa Code 128.


Ob morebitni nejasnosti nas pokličite in z veseljem vam bomo pomagali.